Operation Avalanche

Originaltitel: Operation Avalanche
Instruktør: Matt Johnson
Produktion: USA 2016
Alder: 11 år
Genrer: Thriller/Drama
Spilletid: 94 min.
Premieredato: 23.02.2017

Læs mere om “Operation Avalanche” på Facebook

PREMIERE I: Gloria, Vester Vov Vov, Valby Bio, Korsør Biograf Teater, Bio Nicolai, Øst for Paradis, Huset (Esbjerg), Café Biografen (Odense), Biffen Nordkraft (Aalborg), Ishøj Bio, Hadsten Bio m.fl.

Nomineret som "Bedste film" ved Canadian Screen Awards 2017.

SYNOPSIS:
I dokumentarfilmen ’Operation Avalanche’ stiller instruktøren Matt Johnson spørgsmålet ’Hvad nu hvis månelandingen i 1969 var forfalsket af CIA?’ På den baggrund udfolder han en spændingsfyldt og filmisk imponerende mockumentary om verdens mest berømte konspirationsteori.

Året er 1967, og den kolde krig er på sit højeste. USA og Sovjet kæmper om at blive den første nation, der lander på månen. Et hold unge og ambitiøse CIA-agenter får til opgave at opspore en formodet russisk muldvarp i NASA, der lækker hemmeligheder om månelandingsprogrammet. Agenterne infiltrerer NASA under dække af at være dokumentarister, som skal følge månelandingen. Under efterforskningen overhører de NASA’s direktør erkende, at man er flere år fra at kunne gennemføre ekspeditionen og dermed langt bagefter russerne i kapløbet. CIA-chefen er rystet over afsløringen, men agenterne er opfindsomme og overtaler chefen til i hemmelighed at lade dem iscenesætte en falsk månelanding, som kan sendes i tv. De retfærdiggør illusionen med, at ’det er en god løgn – ligesom julemanden og påskeharen’, for man er jo tæt på at kunne gennemføre landingen rigtigt!
Og så følger en vild plan med at skabe den perfekte illusion med naturtro måneoverflade, vægtløse astronauter og kopi af rumraketten Apollo 11. Der står meget på spil, og snart får planen også alvorlige konsekvenser for agenterne selv. Kan de undslippe nettet af løgne, før det er for sent?

Operation Avalanche fortæller om en meget kendt konspirationsteori. Denne films genistreg er at folde tanken om ’hvad nu hvis det var sandt’ helt ud i mindste detalje og fortælle historien fra de involveredes eget perspektiv. Således placeres vi midt i begivenhedernes centrum – blandt agenterne i NASA og CIA i månederne omkring månelandingen i 1969 – og følger komplottet på nærmeste hold fra ideen opstår, til den udføres på tv-skærme for millioner af seere verden over.
Ligesom den påståede falske månelanding er filmen selv imponerende udførlig. Den er optaget med periodens kameraer og filmmateriale og siden efterbehandlet, hvorved den får et autentisk look som en film optaget itresserne. Agentholdets egne dokumentaroptagelser er blandet med tidens tv-nyheder, som tilsammen danner et levende og nuanceret tidsbillede. Endvidere er nye og gamle optagelser manipuleret på en sådan måde, at agenterne optræder sammen med tidens fremtrædende personligheder som Stanley Kubrick og den virkelige NASA-direktør James Webb.
Og filmens tilblivelse er næsten lige så overvældende som historien selv. I ægte low budget guerilla film-stil var holdet nødt til at spare penge og optage scener uden tilladelse. Så en biljagt er lavet på en øde markvej med fotografen på bagsædet og i en gammel bil købt billigt, der frit kunne køres til smadder. Og ligesom i filmen blev alle NASA-scener skudt uden tilladelse, mens filmholdet udgav sig for at være turister!
Operation Avalanche af Matt Johnson er på samme tid en spændingsfyldt spionfilm og en imponerende mockumentary. Det er en film om ambitioner og manipulation – og om fascinationen og farerne ved at skabe film og illusioner.

DAGSPRESSEN SKREV:


"Det er alle konspirationsteoriers moder, den som Matt Johnson og Josh Boles leger med" - Filmz


"Det er medrivende. Fordi det virker så virkeligt" - Politiken


”Drønskæg og thriller-intens” - Filmmagasinet Ekko


"Hurra for den ustyrlige fantasi" - Filmselskabet på DR2


"En lille underholdende perle" - Nordjyske


"Filmens styrke er ikke mindst den bevidst tillagte auteur stil og dens dokumentariske råhed – og humoren" - Cinemazone


"Filmen er ekstremt velkonstrueret, og der er, uden at afsløre for meget, flere gaver til de største filmnørder. Johnson er et åbenlyst talent, og man kan kun håbe på, at han har tænkt sig at skrue nogle flere mockumentary-film sammen til os. Vi glæder os!" - Kultbox.dk

"Operation Avalanche er en film, man bør se" - Information