Mandariner

Downloads

Mandariner

Originaltitel: Mandariinid
Instruktør: Zaza Urushadze
Produktion: Estland/Georgien 2013
Alder:
Genrer: Krigs-drama
Spilletid: 87 min.
Premieredato: 11.06.2015

PREMIERE I: Grand, Vester Vov Vov, Park Bio, Øst for Paradis Aarhus, Cafebiografen Odense, Biffen Aalborg, Bibliografen Bagsværd, Reprise Teatret Holte, Klovborg Kino, Nicolai Bio Kolding, Nyborg Kino, Bio Langeland Rudkøbing, Kino Thisted, Valby Kino

Fra 18.6.: Ishøj Bio 1-2-3, Aars Teater Bio, 20.6.: Kastrup Bio, 30.6.: Helios-Teatret Faaborg, 2.7.: Gentofte Kino, Cafe Slotsbio Hillerød, 4.7.: Humle Bio, 29.7.: Biografen Stege, 1.8.: Biffen Odder, 10.8.: Hvalsø Bio, 20.8.: Kosmorama Skælskør, 23.8.: Biografen Samsø, 2.9.: Havnar Bio, 7.9.: Søllested Bio, 8.12.: Ry Biograf, 14.12.: Kino Hjallerup

Oscar-nomineret og Golden Globe-nomineret 2015 for Bedste Udenlandske Film

"Mesterlig... et stykke livgivende frugt i en filmisk ørken" - Cphculture

"Går lige i både hjertekulen og fornuften. En film man bliver både rørt og eftertænksom af" -Louise Kidde Sauntved, Berlingske

"Et betagende indblik i grænseløs medmenneskelighed" -Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten

"En fantastisk film" -Johnny Vinther Jensen, Filmz

"Gribende... en dejlig og vedkommende film" - Dorrit Jensen, Nordjyske

"Rørende lille drama" -Katrine Hornstrup Yde, Politiken

"Et vellykket eksempel på, hvordan man fortæller den store historie gennem den lille" - Henrik Queitsch, Ekstra Bladet

"Forunderligt varm og vedkommende" - Sara Prahl, Nosferatu

- "En film, der kryber under huden" - Jesper Bo Petersen, Filmmagasinet Ekko

"En varm og nær film med en trodsig tro på en bedre verden" -Niels Lind Larsen, BT

"Imponerende skuespil. Det er meget stemningsfuldt" - Sofie Svane, CinemaOnline

"Menneskevarme og næstekærlighed" - Per Juul Carlsen, Filmland

"Bemærkelsesværdig" -Søren Hermansen, Kristeligt Dagblad

"Gennemslagskraft" - Morten Møller Bertelsen, Cinemazone

"Helstøbt... stilfærdig og underfundig" - Caspar Vang, Fyens Stiftstidende

"Smukke billeder... filmen elsker sit landskab" Linea Maja Ernst, Weekendavisen

Dette Oscar- og Golden Globe-nominerede drama udspiller sig i den georgiske Kaukasus-provins Abkhasien i efteråret 1992, hvor abkhaserne med hjælp fra russerne kæmper for at frigøre sig fra Georgien. Mellem skovklædte bakker ikke langt fra Sortehavet ligger en lille by, hvor langt de fleste indbyggere er flygtet. Tilbage er kun den ældre mand Ivo og hans nabo Margus, der ejer en mandarinplantage.
Margus ønsker også at rejse, men ikke før han har høstet sine mandariner. Ivo deler ikke hans bekymringer om mandarinerne midt i en krigstid, men hjælper alligevel til med at bygge trækasser til frugterne og med at høste indtil hjælpen forhåbentlig kommer. Og krigen nærmer sig… En dag er der skyderier ude på markerne og Ivo finder en overlevende, der viser sig at være en kaukasisk mand, Ahmed. Da de er ved at begrave de døde georgiere, ser de, at en af soldaterne stadig er i live og tager også denne mand med hjem for at pleje hans sår. Således er der nu to fjender under samme tag, Ahmed og Niko.
Ahmed er fast besluttet på at dræbe Niko, men Ivo insisterer på, at ingen skal komme til skade i hans hjem. Intensiteten tiltager og kulminationen afventer, da russiske soldater en morgen kører op foran huset.

Instruktørens bemærkninger
Filmens ledemotiv må nok siges at være ”folk uden grænser”. Forskellige nationaliteter og religiøse overbevisninger møder hinanden, fjender bliver venner.
De indser gradvist, at der ikke er nogen grund til at være fjender. Filmen skal gerne vise publikum, at folk er ens over hele verden. At de deler de samme menneskelige værdier. I krige er det helt almindelige, livsglade mennesker, der dør. Når ét menneske dør, dør en hel verden, men for politikere, er det ren statistik.
Grænser opdeler mennesker på kunstig vis. Denne film bør være et forsøg på at opbryde disse grænser. Helte, der tidligere var fjender, vil rive disse grænser ned. De vil blive i stand til at tilgive, hjælpe og beskytte hinanden; også fra deres eget folk og på bekostning af deres eget liv.
- Zaza Urushadze

Filmens import og lancering er støttet af Det Danske Filminstitut

Filmen præsenteres i samarbejde med Miracle Film.
http://www.miraclefilm.dk/Movies/Details/117