Det Store Stilehæfte

Downloads

Det Store Stilehæfte

Originaltitel: A nagy füzet / Le Grand Cahier
Instruktør: Janos Szasz
Produktion: Ungarn/Frankrig /Tyskland/Østrig 2013
Alder: 15 år
Genrer: Drama
Spilletid: 113 minutter
Premieredato: 16.04.2014

PREMIERE I: Gloria, Vester Vov Vov, Øst for Paradis Århus, Cafebiografen Odense, Biffen Aalborg, Albertslund Biograferne, Gentofte Kino, Klovborg Kino, Nicolai Bio Kolding

Fra 23.4.: Værløse Bio, 5.5.: Baltoppen Bio 1-2, Reprise Teatret Holte, 11.5.: Humle Bio, 20.5.: Biografen Glumsø 21.5.: Biografen Stege, 26.5.: Atlas Biograferne Rødovre, 2.6.: Haslev Bio, 5.6.: Kosmorama Skælskør, 10.6.: Victoria Teatret Sorø, 11.11.: Bio Silkeborg


"Stor og lavmælt filmkunst" - Palle Schantz Lauridsen, Kristeligt Dagblad

"Stærk og smuk. Den bedste film om Anden Verdenskrig i lang tid. Overraskende formfuldendt" - Berlingske

"Mesterlig, uafrystelig. Et af filmårets store overraskelser. En øjeblikkelig filmklassiker" - Cphculture

"Det er et værk, der bør ses, og som uden tvivl vil gøre, at man forlader biografen med en klump i halsen" - Kultunaut

"Bæres imponerende af sine billeder. Et fascinerende, til tider hypnotisk bekendtskab" - Jannie Dahl Astrup, Filmz

"En mere sandfærdig repræsentation af krigens rædsler og menneskelig ondskab skal man lede længe efter" - Cinemaonline

"En barsk men også rørende fortælling. Alle spiller overbevisende og stærkt" - Jørgen Melskens, Dagbladet Arbejderen

"Bravour... En formfuldendt kombination af det dystre og det udtryksfulde" - Frederik Kyhn Bøge, Cinemazone

"Fascinerende... som tilskuer bliver man sprængt helt ud af fatning" - Per Juul Carlsen, Filmland

"En både realistisk og allegorisk fortælling om, hvad krig gør ved mennesket" - Kim Skotte, Politiken

"Så fint og underspillet... en god, men ikke just hjertevarm film" - Iben Albinus Sabroe, Alt for Damerne

"Barsk krigsdrama" - Marie Diemer Bille, Filmcitat

"En ubønhørlig filmatisering af Agota Kristofs nyklassiske tekst" Bo Green Jensen, Weekendavisen

"En smuk men satans grum film" Iben Albinus Sabroe, Information

Oscar-bidrag 2014 for Bedste Ikke-Amerikanske Film og vinder af Crystal Globe på Karlovy Vary Film Festival


En film af Janos Szasz fotograferet af Christian Berger ("Det hvide bånd") baseret på Agota Kristofs verdenskendte roman.


Hen imod slutningen af 2.verdenskrig er befolkningen i mange større byer tvunget i knæ af de jævnlige luftbombardementer og manglen på mad, hvilket betyder, at folk dør af sult i hobetal. I desperation efterlader en ung mor sine to 13-årige tvillingedrenge hos bedstemoderen, der bor alene ude på landet. Faderen kæmper ved fronten og ingen ved, om han er død eller levende.
Bedstemoderen er ikke et rart bekendtskab: Hun er både alkoholiseret, ondskabsfuld og hadefuld. I landsbyen kaldes hun for "Heksen", fordi hun angiveligt har forgiftet sin mand for år tilbage.
I de nye uvante omgivelser er tvillingerne tvunget til at finde en måde, hvorpå de kan overleve og de indser, at den eneste måde hvorpå de kan håndtere de voksnes absurde og inhumane verdensorden, er ved at afstå fra enhver form for medfølelse og barmhjertighed og agere fuldstændig følelseskoldt og afstumpet overfor omverden. De lærer at ignorere følelsen af smerte og sult og opbygger dagligt deres panserforsvar ved at lægge nøje mærke alle de små detaljer, ligesom de læser Bibelen, studerer sprog og fysisk afstraffer hinanden. De to drenge er som én: De tænker ens og de agerer ens.
Samtidig fører de en krigsdagbog over alt det, de oplever: Det store stilehæfte. Når de nedfælder begivenhederne overholder de deres agenda: Prosaen skal være helt fri for følelser; den skal være nøjagtig og objektiv.

"Det store stilehæfte: Krigsdagbogen" er filmatiseringen af den verdenskendte ungarsk fødte schweiziske forfatter Agota Kristofs (1935-2011) første tredjedel af romantrilogien "Le Grand Cahier" (Det store stilehæfte), som udkom på fransk i 1986 og som blev efterfulgt af "Beviset" og "Den tredje løgn". Romantrilogien, der blev en øjeblikkelig kæmpesucces, handler om de to drenge Lucas og Claus (deres navne anagram er ikke en tilfældighed) og er oversat til mere end tredive sprog. "Det store stilehæfte" modtog den fornemme franske litteraturpris "Livre European", ligesom den i 2001 i Schweiz modtog Gottfried Keller Prisen og den østrigske State Prize for European Litterature i 2008.

Filmen er et postmoderne antikrigsdrama: En lignelse over hvad krig gør ved børn og den beskriver intenst og ubønhørligt den elendighed, som hele befolkninger i Østeuropa måtte lide under.

Fotograferingen er lagt i hænderne på Christian Berger, som var Oscar- og European Film Award nomineret for sine billeder til Michael Hanekes "Det hvide bånd", ligesom han også har fotograferet samme instruktørs tidligere film "Skjult" og "Pianisten" o.a. I en birolle som officer ses Ulrich Thomsen og Ulrich Matthes fra "Der Untergang" som faderen, mens brødrene spilles af Andreás og László Gýemánt. Bedstemoderen spilles af Piroska Molnár, som blandt mange andre roller også medvirkede i "De skæbneløse" fra 2005.
http://www.miraclefilm.dk/Movies/Details/107